Раціональне  харчування - це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних  речовинах і енергії.  Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

  Білки - є життєво - необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток , тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гармонів, гемоглобіну крові  вони формують з"єднання , які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у пороцесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоїнні організмом вітаміну С. 

 Жири - є джерелом енергії , вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. 

 Вуглеводи - головне джерело енергії, разом з білками й жирами беруть участь  в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів.

Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню. 

 Організація харчування дітей здійснюється згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 1591 від 22.01.2004 року «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», а також «Інструкції про організацію харчування дітей в ДНЗ», чинних санітарних норм та правил.

У закладі встановлено доцільний режим харчування, наявні меню-вивіски (про денне меню), графіки видачі їжі, добові проби, призначені відповідальні особи за організацію харчування, ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.

Харчоблоки, комори, овочесховища утримуються відповідно санітарно-гігієнічним вимогам. Технологічне та холодильне обладнання в робочому стані. ДНЗ забезпечений необхідною кількістю посуду, котрий промаркований і використовується  за призначенням. У місцях миття посуду є інструкції щодо правил миття посуду, використання мийних засобів.

Наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезоні меню, затверджені СЕС, щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв.

В ДНЗ організоване трьохразове харчування. 

В закладі наявний асортимент круп, цукор, борошно, масло вершкове, овочі, риба, м’ясні та молочні продукти, соки тощо. Всі продукти харчування, що надходять в заклад, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість. Зберігаються продукти в спеціально облаштованих коморах, овочесховищах, холодильниках, де забезпечено дотримання санітарних норм, в тому числі товарне сусідство, температурний режим тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книгах складського обліку продуктів.

В закладі проводиться відповідна робота з набуття культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі (користування столовими приборами, чергування у групі, сервірування столів і прибирання використаного посуду). Належна увага приділяється культурі прийому їжі.

Вхід на сайт
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 33
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту